Prelaskom na bezglutensku prehranu, prvo ćete se susresti s gotovim mješavinama brašna za kruh koja oboljeli mogu dobiti preko ZZO (link) . No osim njih, na tržištu postoji i velik broj drugih vrsta brašna. Postoje bezglutenska brašna koja se dobivaju od žitarica, poput amaranta, kvinoje, tefa, smeđe i bijele riže, kukuruza. Neka bezglutenska brašna nastaju mljevenjem orašastog voća, poput badema, lješnjaka i indijskih oraščića, kao i od mahunarki, poput slanutkova ili leće. Po strukturi mogu se podijeliti na:
-Krupno mljevena bezglutenska brašna integralnih žitarica, koja kombiniramo s nekim drugim brašnima.
-Finije mljevena bezglutenska brašna odnosno namjenske mješavine brašna više bezglutenskih žitarica, često imaju dodatak u sebi u obliku biljnih vlakana, ekstrakta kvasca, soli , šećera, gume, itd.
-Najfinije mljeveni su bezglutenski škrobovi – kukuruza, krumpira, tapioce, deglutenizirang pšeničnog brašna, ili sl. Radi boljeg povezivanja tijesta.
Brašna bez glutena:
- Proseno
- Kukuruzno
- Rižino
- Kvinoja
- Bademeovo
- Krumpirovo
- Kokosovo
- Amarant
- Heljdino
- Sojino
- Tapioka Škrob
Proizvođači: Nutrifree, Schar, Aleksandrija Fruška Gora, Sam Mills, DmBio bez glutena, Senza, BIOfan