Suplementacija u bezglutenskoj prehrani

Jedina sigurna terapija kod celijakije je bezglutenska prehrana. Uz bezglutensku prehranu, kao dio terapije, nerijetko se preporučuje dodatna suplementacija vitamina i minerala. Nutritivni status novodijagnosticiranih pacijenata ovisit će o trajanju aktivne, ali nedijagnosticirane bolesti, opsegu štete koju je bolest nanijela gastrointestinalnom traktu i stupnju malapsorpcije. Neki pacijenti će u vrijeme dijagnosticiranja patiti od gubitka težine, anemije i vitaminsko-mineralnog deficita.

Suplementaciju oboljelih od celijakije trebaju obavezno nadzirati liječnici i nutricionisti, u suprotnom može doći dodatnih problema

Treba imati na umu, da je većina preporučenih doza vitamina, suplemenata u prehrani i drugih preparata koji se izdaju bez liječničkog recepta dana na osnovi mjerenja “pune” apsorpcijske moći zdravih pojedinaca. Doze za oboljele od celijakije mogu biti više, ali i niže od doza preporučenih zdravim pojedincima. Najpravilniji je pristup laboratorijsko određivanje vitaminsko-mineralnog statusa oboljeloga,te analiza nutritivnog statusa i sastava tijela od strane nutricioniste.

Naime, prema studiji koja sažima pregled 73 studija, objavljenoj u srpnju 2019. godine u časopisu Medicina, pokazalo se da bolesnici koji boluju od celijakije učestalo razviju deficit vitamina B12, folne kiseline, vitamina D, kalcija, željeza, cinka, selena, vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina) i vitamina K. Već otprije znamo da je nutritivna terapija bila i ostala najučinkovitija terapija u liječenju ove bolesti te zahtijeva strogo pridržavanje dijete bez glutena.

Zbog povećane učestalosti malapsorpcije pri dijagnozi celijakije, ali i tijekom provođenja bezglutenske dijete, nužni su redovni pregledi nutricionista, specijaliziranog za to područje, kako bi se na vrijeme otkrila manjkavost određenih hranjivih tvari i spriječile pridružene bolesti. Pri izboru suplemenata, treba izabrati one koji ne sadržavaju gluten ili njegove izvore. Poželjno bi bilo da uzimaju isključivo preparate s oznakom BEZ GLUTENA ili s “prekriženim klasom”.