Što je celijakija?

Celijakija ili glutenska enteropatija nasljedni je imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine koja se uglavnom nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži, moguće i zobi.

Jedna je od najčešćih kroničnih gastroenteroloških bolesti, a pojaviti se može u svim životnim razdobljima. Celijakija je (za sada) doživotna, autoimuna bolest koja dovodi do oštećenja, upale i atrofije sluzokože tankog crijeva i smanjenog unosa hranjivih sastojaka u organizam.

Osnovni oblici celijakije su tipična, atipična i “tiha” celijakija. Ovisno o obliku može se manifestirati na crijevima, koži i na drugim organima i organskim sustavima. Simptomi kod djece često uključuju: dugotrajni proljev ili česte obilne stolice, gubitak ili nedobivanje na tjelesnoj masi, sporiji rast, gubitak teka, ponovljena anemija, nadutost trbuha, slabo razvijeno mišićno tkivo, posebno ruku i nogu zbog čega njihovo tijelo poprima ,,žablji“ izgled. Simptomi povezani s celijakijom kod djece se javljaju tipično između 6. i 24. mjeseca života, međutim u nekim slučajevima simptomi se mogu pojaviti mnogo kasnije i mogu uključivati samo jedan od simptoma.

Celijakija kod odraslih, ako nije bila ranije prepoznata ima nešto drukčije simptome ili se skriva iza drugih dijagnoza, kao što su: iritabilni kolon, probavne smetnje, oslabljen imunitet, anemija, oštećena zubna caklina, umor, brain fog, depresija, neurološke smetnje, autoimune bolesti, neplodnost, problemi s kožom, kostima i mnoge druge, te se zbog različitog spektra simptoma ova bolest često naziva kameleonska-bolest s tisuću lica.