Alergija na pšenicu

Alergija na pšenicu i celijakija su dva potpuno različita stanja organizma. Međutim, pošto je celijakija izazvana tjelesnom reakcijom na gluten, protein koji je prisutan u pšenici, često ih se poistovjećuje.

Alergija na pšenicu je poremećaj koji je imunološki posredovan, ali na drukčiji način od celijakije. Celijakija nije alergija; to je autoimuno stanje u kojem tijelo napada gluten antitijelima i šteti sluznici crijeva. Također, za razliku od alergije na pšenicu, celijakija je uvijek trajna.

Alergija na pšenicu, opet nije ni izazvana na isti način kao npr. alergija na travu, jer alergijsku reakciju ne pokreće pelud pšenice, već proteini u samoj pšenici. Dakle, riječ je o pretjeranoj alergijskoj reakciji našeg imunološkog sustava na proteine iz pšenice  (uključujući i gluten) koja se javlja nekoliko sekundi ili minuta nakon što konzumiramo pšenicu, s tim da u nekim slučajevima i samo udisanje pšeničnog brašna može izazvati takvu reakciju.

Simptomi alergije na pšenicu i kako ih prepoznati:

– brze reakcije: urtikarija (koprivnjača), angioedem (otok lica), teškoće disanja, alergijski rinitis, astma, mučnina, ekcem, bol u stomaku ili u težim slučajevima – anafilaksa, alergijska reakcija opasna po život

– kasne reakcije: mogu se javiti 24 sata nakon kontakta sa pšenicom i odražavaju se kožnim simptomima i kroz digestivni sistem…

Dijagnoza alergije na pšenicu može se postaviti putem kožnog testa ili krvnog testa.

U kožnom testu, mala količina tečnosti koja sadrži proteine pšenice ubrizgava se na leđa ili podlakticu. Ako se formira crvenkasta mrlja na mjestu uboda u roku od 15 do 20 minuta, to može ukazivati na alergiju.

U testu krvi, uzorak krvi se šalje u laboratoriju radi ispitivanja prisustva imunoglobulina E antitijela na proteine pšenice.

Nakon što liječnik specijalist postavi dijagnozu, osobe s alergijom na pšenicu iz prehrane bi u potpunosti trebale izbaciti pšenicu, a ponekad i srodne vrste žitarica, poput ječma ili raži.

Budući da izbacivanje pšenice iz prehrane ne znači isto što i izbacivanje glutena iz prehrane, alergičnima na pšenicu svakako se savjetuje pažljivo i detaljno čitanje deklaracija na proizvodima.
Primjerice, pšenični škrob bez glutena jedan je od sastojaka prehrambenih proizvoda koji nije prikladan za osobe s alergijom na pšenicu.

Pšenica je također prisutna kao sastojak nekih neprehrambenih proizvoda, koji mogu potaknuti alergijsku reakciju. Primjeri su neke vrste plastelina koji koriste djeca,neki kozmetički proizvodi i proizvodi za kupanje.
Glavni tretman alergije na pšenicu uključuje promjenu prehrane.
Da biste osigurali uravnoteženu ishranu i da biste se upoznali s alternativama za pripremanje obroka, poželjno je dobiti nutritivni savjet za tretman alergije na pšenicu i obratiti se nutricionisti.