ŽZH

Upoznati s trenutom važećom Odlukom o odobravanju novčane pomoći za nabavku bezglutenske hrane osobama oboljelim od celijakije, 19.01.2024. održan je važan sastanak s ministrom Zdravstva, rada i socijalne skrbi u Županiji Zapadnohercegovačkoj, dr.sc. Tomislavom Pejićem. Sastanku je prisustvovala predsjednica Udruge Snježana Anić i nekoliko članova udruge koji žive u ovoj županiji. Članovi su imali priliku iznijeti poteškoće s kojima se susreću živeći s celijakijom.

Predsjednica udruge posebno je istaknula problem neupućenosti i nedostatka znanja o ovom oboljenju te važnost podizanja svijesti o celijakiji i njezinom tretmanu. Naglasila je i da provođenje stroge bezglutenske prehrane, bez podrške nadležnih tijela, predstavlja značajno financijsko opterećenje za obitelji oboljelih.
Ministar Pejić je ovom prigodom pokazao razumijevanje kao i upućenost u samu problematiku, kao i nastojanje da doprinese poboljšanju financijske podrške za oboljele od celijakije koji su osigurani kod Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke. Cilj je osigurati održivost bezglutenske prehrane i očuvanje zdravlja oboljelih.
Na temelju sastanka dostavljeno je Pismo namjere koje je 22.1.2024. proslijeđeno na daljnje postupanje.
S obzirom na otvorenost ministra Pejić za razgovor o potrebama oboljelih od celijakije u Županiji Zapadnohercegovačkoj te cjelokupno poznavanje i upućenost u njihove potrebe,  pronađeno je rješenje koje će poboljšati uvjete za oboljele od celijakije.

Sukladno Odluci br. U-V-12-37- 4 /24 Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽZH prava imaju svi oboljeli od celijakije.

Visina iznosa na mjesečnoj razini koji se odobrava za nabavu bezglutenske hrane osiguranicima Zavoda oboljelim od celijakije, a na teret sredstava Zavoda je:

  1. Za Osiguranike Do 18. Godina Starosti: 120,00 KM,
  2. Za Osiguranike Od 18. Do 26. Godina Starosti Koji Su Redoviti Studenti: 120,00 KM,
  3. Za Ostale Osiguranike: 80,00 KM.

Udruga se ovim putem zahvaljuje ministru zdravstva dr. Pejiću i ravnatelju ZZO ŽZH g. Vilsonu Crnjcu na pomoći i razumijevanju za sve oboljele te uloženom trudu kako bi se riješio ovaj gorući problem oboljelih od celijakije koji je dugi niz godina bio zanemarivan te nitko od dosadašnjih udruga nije potezao pitanje prava oboljelih od celijakije.

Potrebna dokumentacija i detaljniji opis nalazi se u odluci:

Zajedno bez glutena.

Dodatna informacija o preuzimanju namirnica: 

Preuzimanje bezglutenskih namirnica moguće je na 4 lokacije:

– Džajić commerce d.o.o. Ljubuški, svaki radni dan od 12h do 15h.

– Mepas doo Široki Brijeg.

– OLI doo Posušje.

– Bili Brig doo Grude