Certifikat bez glutena

U Europskoj uniji su trenutno važećom Regulativom (EU) No 828/2014 propisani zahtjevi koji moraju biti zadovoljeni da bi neki proizvod bio označen kao „Bezglutenski“ ili „s vrlo malo glutena“ , a to su:

-Za bezglutenske proizvode: manje od 20ppm glutena (0.02 g glutena na 1 kg namirnice)

-Za proizvode s „vrlo malo glutena“: manje od 100ppm glutena (uz posebna način procesiranja za hranu koja sadrži žitarice) (0.1 g glutena na 1 kg namirnice)

Certifikat bez glutena sustav je certificiranja koji potvrđuje da hrana, piće ili aditiv za hranu ispunjava relevantne standarde za sigurnost bez glutena. Simbol prekriženog klasa (The Crossed Grain Symbol) je prepoznat u cijelom svijetu i promoviran od strane globalnih organizacija za celijakiju.

Prava za korištenje dobivaju tvrtke koje ispunjavaju zahtjeve AOECS standarda za bezglutensku hranu. Standard, između ostalog uključuje analizu opasnosti i kritične kontrolne točke (HACCP) kako bi se osiguralo da se ni u jednoj fazi tijekom procesa zaprimanja sirovina, proizvodnje, pakiranja i skladištenja ne dogodi kontaminacija glutenom.


Proces je osmišljen kako bi zaštitio potrošače s celijakijom i drugim srodnim poremećajima metabolizma.
Proizvođači koji žele koristiti taj simbol moraju osigurati bezglutensku proizvodnju prema standardu AOECS-a, što se provjerava certifikacijskim auditom i provjerom sukladnosti te analizom proizvoda u ovlaštenom laboratoriju.

Certificirane tvrtke imaju pravo na proizvodima koristiti simbol prekriženog klasa, uz koji se navodi jedinstvena oznaka dozvole , a to su -oznaka zemlje-oznaka tvrtke-broj proizvoda Važno je znati da hrana ne mora nositi simbol prekriženog klasa da bi sigurno bila bez glutena. Budući da certifikacija za proizvođače nosi i određene troškove, samo se neki od njih odlučuju na korištenje žiga. Stoga će proizvodi označeni navodom „bez glutena“ bez simbola prekriženog klasa u načelu biti jednako sigurni kao oni koji nose taj žig.


Međutim, žig predstavlja jamstvo da je proizvođač (i proizvod) prošao dodatni nadzor i olakšava brzu provjeru proizvoda pri kupovini, čak i kada se nalazite u inozemstvu i ne razumijete jezik kojim su navedene informacije. Nadamo se da ćemo ovime olakšati razumijevanje deklaracija, podići svijet o važnosti ispravnog deklariranja kod proizvođača hrane i ugostitelja te prepoznati eventualne propuste u deklariranju hrane, posebice glutena kao alergena, na našem tržištu.

Ovom prilikom pozivamo vas da nam se obratite ako uočite dvosmisleno, nejasno ili krivo deklariranu hranu na našem tržištu na info@glutenfree.ba ili 063 406 511