Ostale namirnice bez glutena

Meso

Dozvoljeno je u svom izvornom obliku, za sve ostale mesne prerađevine treba detaljno čitati deklaraciju. Proizvođači koji u svom asortimanu imaju i bezglutenske proizvode su: Pik Vrbovec, Argeta, Dobro, Goranović, Vindija, Perutnina Ptuj, Trend tuna, Rio Mare …) Poseban oprez kod roštiljskog programa (kobasice, ćevapi, razne marinade s instant dodacima) u koje se često radi dobivanja na masi i elastičnosti dodaje brašno ili krušne mrvice, a u umake i premaze pivo, zbog čega ovako pripremljeni ne spadaju u dozvoljene namirnice. Isto tako ne konzumirati pohano meso, mesne umake sa zaprškom i sl.

Jaja

Jaja su bezglutenska namirnica. U nekim slučajevima osobama uz gluten smetaju i jaja, te valja znati da su dobra zamjena za jaja: Chia sjemenke i lanene sjemenke, Psyllium ljuskice, pire od voća i povrća i sl.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi: mlijeko, maslac, sir, krema, svježi sir, kiselo vrhnje, jogurt. Oprez s izvedenicama ovih proizvoda kao što su voćni jogurti i sl. Koji su aromatizirani i pomiješani s dodacima koji sadrže gluten. Kako biste bili sigurni, pažljivo pročitajte deklaraciju. Zamjene za mlijeko koje se često koriste: kokosovo mlijeko, bademovo mlijeko, sojino mlijeko, rižino mlijeko, heljdino mlijeko (proizvođači: Alpro, Joya, Scotti, Sanaterra, Olympus). Često su osobe netolerantne na gluten ili s dijagnozom celijakije netolerantne i na mliječne proteine i laktozu.

Svježe voće i povrće

Svježe voće i povrće-dodatnu provjeru zahtijevaju smrznuto, konzervirano i suho voće.

Krumpir

Krumpir, dodatno provjeriti ako je riječ o smrznutom ili o pomfritu kao i samoj pripremi.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke- samo deklarirani.

Brašno bez glutena

Brašno bez glutena – od kokosa, kukuruza, badema, slanutka i gore nabrojanih žitarica, orašastih plodova i sjemenki.

Masti i ulja bez glutena

Masti i ulja bez glutena: maslinovo ulje, ulje avokada, kokosovo ulje, biljna ulja i ulja sjemenki, uključujući sezamovo ulje, ulje uljane repice i suncokretovo ulje.

Sirće/ocat

Sirće/ocat – sve vrste

Začini- po prirodi ne sadre gluten, no ipak na tržištu je dosta onih sa ,,glutenom u tragovima”, te je nužno čitati deklaraciju. Uglavnom marke poput Šafran I Aleva, te Vegeta imaju u asortimanu i bezglutenskih začina.

Kvasac, prašak za pecivo (Dr Oetker, Dolcela, Dm Bio, Alnatura..)

Umaci- Majoneza, kečap i senf (Thommy, Polimark, Spitz, Podravka, Heinz).

Alkoholna pića

Alkoholna pića- Osobe s autoimunim bolestima teže toleriraju alkohol jer čak i male količine utječu na propusnost crijeva, potiču upalu u organizmu i povećavaju razinu endotoksina. Unatoč tome, na tržištu postoje pica bez gluten koje donosimo u nastavku.

Pivo (Estrella Daura Damm, Corona, Gardia, Glutenko (craft), Neumarkter Lammsbrau (organsko).

Vino Castillo de Aresan je proizvođač s nizom certifikata, a neka njihova vina ne sadrže sulfite. Neki lokalni OPG-ovi također proizvode kvalitetna vina,

Žestice (gin– Hendrick’s, Monkey 47, whiskey– Chivas Regal, Johnnie Walker, Cognac– Remy Martin, Hennesy, votka– Tito’s votka, tequila i rum su prirodno bez glutena. tequila se radi od agave, a rum od trstike, rakija nema glutena.

Slatki proizvodi bez glutena

Slatki proizvodi bez glutena ne moraju biti bezukusni ili neugledni, a mnogi dostupni slatkiši na tržištu, poput čokoladica, su bezglutenski jer se mogu pripraviti na mnoge načine bez upotrebe žitarica koje sadrže gluten. Međutim, svakako pročitajte deklaraciju kako biste bili sigurni da gluten nije dodan naknadno u proizvodnji.

Čokoladice (Kinder Choco Fresh, Kinder Schoko Bons, Kinder jaje (NE Kinder Joy, Nestle Noir), Frankonia, Toffife, Merci (pojedine), Zott Monte. Nijedna čokolada s biskvitom, osim deklariranih gluten free proizvoda, nije bez glutena.

Čokoladni namazi ( Nutella, Cipiripi Lino lada), marmelade (Podravka,Nektar..), čokoladne bananice (Swisslion i Europa), kakao prah ( Nestle Nesquik., Vitaminka, C, Kraš, Nutri Allergy)

Bombone: Negro Pionir, Wethers original, Pez, M&M žuto i smeđe pakovanje, Vidal bombone, Tic-Tac, M&M, Šumi, Cedevita, Preljevi i ukrasi za torte i kolače: Dr Oetker

Sladoledi bez glutena (Algida, Alpro, Lidl, Familia (samo pojedini sladoledi ovih marki su bez gluten)

Puding u prahu: Dolcela, Dr Oetker, Nutri Allergy, Podravka,

Prehrambene boje za kolače: DrOetker, Eterika

Šlag krema (Dolcela, Dr Oetker, Yumis,)

Tekući i šlag u spreju (Polimark, Moja kravica, President, Holle, Hopla, Meggle, Hochwald, Dukat)

Šećer u prahu: Dolcela, Šafram

Gustin: Dolcela s naznakom Gluten free

Čips i slane grickalice: Nutrifree, Gud, Stobi flips, Crick crok, Lorenz, Chio Chips (pojedini)

Napitci bez glutena

Kava (Brazil, Lavazza, Julius Meinl, Grand, C, Barcaffe, Doncafe Clasic, Nescafe Jacobs, Nestle 3u1, Dolce Gusto).

Čokoladni napitci (Kraš, Nesquik…)

Čaj (Podravka, Naturavita, Podravka…)

Sokovi u prahu (Cedevita)

Gazirana pica (Coca cola, Sprite, Somersby, Fanta, Cocta)