Upute za pravilan izbor proizvoda

Popis namirnica uz koje se veže gluten je dug stoga obratite pozornost na naše smjernice kako biste time izbjegli moguće probleme, odnosno bili sigurni da konzumirate proizvode u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem.

Također, korisno je upoznati se s  pravilnikom o sastavu i označavanju hrane pogodne za osobe netolerantne na gluten u BiH.

Kliknite za preuzimanje pravilnika

U moru proizvoda s kojima se susrećemo na policama potrebno je znati prepoznati proizvode koji ne sadrže gluten, a to prije svega znači- čitati!

Za početak nam, pri izboru proizvoda, olakšica može biti znak prekriženog klasja s natpisom gluten free, kao i izbor proizvoda koji sami po sebi ne sadrže gluten (svježe voće, povrće, meso (ne i mesne prerađevina) osnovi mliječni proizvodi. No i u ovom slučaju neophodno je provjeravati listu sastojaka kao i alergen info.

Svrha označavanja hrane je omogućiti potrošaču da dobije potpunu informaciju o proizvodu, kako bi mogao donijeti odgovarajuću odluku o kupnji željenog proizvoda, Informacije o hrani moraju biti točne, jasne i lako razumljive. One ne smiju biti obmanjujuće niti smiju pripisivati hrani učinak ili svojstvo koje ta hrana nema. Postoji cijeli niz podataka koje je obavezno navesti na ambalaži proizvoda, no s nutritivnog aspekta, neki od najznačajnijih su sljedeći:

– Popis svih sastojaka

– Popis sastojaka i pomoćnih tvari koje uzrokuju alergije ili intolerancije

– Nutritivna deklaracija (podaci o hranjivoj vrijednosti hrane)

– Datum „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“

Kod izbora bezglutenskih proizvoda posebnu pozornost treba posvetiti popisu sastojaka sa informacijama o alergenima. Pšenica, ječam, raž i zob ključni su sastojci koji se ne smiju naći na proizvodu bez glutena. Ista bi trebala biti naglašena boldiranim slovima poput drugih alergena. Pri tome, imajte na umu da su u nekim zemljama izjave upozorenja o alergenima dobrovoljne.