Njemačko društvo za celijakiju financiralo je novu studiju koja istražuje prijenos glutena iz biorazgradive ambalaže u bezglutensku hranu. Ovo je važno pitanje za oboljele od celijakije jer trenutna regulativa ne zahtijeva označavanje glutena na ambalaži.
Studiju su proveli prof. dr. Katharine Scherf i mr. sc. Johanne Moßburger s Tehnološkog instituta iz Karlsruhea na 6 različitih pakiranja na biološkoj bazi.
Testirani materijali:
1. Tanjuri od 100 % jestivih pšeničnih mekinja:
– Testirane namirnice: kriška bezglutenskog kruha, bezglutenski riblji štapići, baza za pizzu, ravioli, lazanje.
– Rezultati: gluten je pronađen na svim namirnicama osim na bazi za pizzu.
– Preporuka: oboljeli od celijakije trebaju izbjegavati uporabu ovih tanjura.
2. Pribor za jelo od pšeničnih mekinja u kombinaciji s 90 % polilaktičnom kiselinom:
– Rezultati: prelazak glutena s testiranog pribora je zanemariv.
– Preporuka: daljnja testiranja s više namirnica su potrebna.
3. Slamke:
– Materijali: stabljike pšenice ili raži, pšenična (durum) krupica.
– Rezultati: slamke od stabljike pšenice ili raži nisu opasne za oboljele od celijakije. Slamke od pšenične (durum) krupice i pšeničnog glutena nisu sigurne.
4. Čaše sa zobenim mekinjama i pšeničnim brašnom:
– Rezultati: korištenje ovih čaša se ne preporučuje oboljelima od celijakije.
Zaključak
Materijali poput tanjura i čaša koji sadrže gluten trebaju biti izbjegnuti od strane oboljelih od celijakije. Slamke od stabljike pšenice ili raži su sigurne, dok slamke od pšenične (durum) krupice treba izbjegavati.
Cjelokupnu studiju možete pronaći na sljedećem linku: [Studija o prelasku glutena]
Budući propisi
Godine 2025. EU planira donijeti nove propise za Food Contact Materials (FCM), koji uključuju biorazgradivu ambalažu:
– Poboljšano označavanje.
– Specifična pravila za migraciju tvari u hranu.
– Standardizirana metoda za ispitivanje glutena za FCM.
Njemačko društvo za celijakiju (DZG) i AOECS zalažu se za to da se gluten i žitarice koje sadrže gluten ne koriste u izradi FCM.