U sklopu projekta “Moja torba je teža! S celijakijom u školi”, uz financijsku podršku Grada Mostar i odobrenje Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, održali smo prvo predavanje u O.Š. Petra Bakule u Mostaru 17. 10. 2024.

Iako je bio zadnji sat u smjeni, naši školarci su nas iznenadili svojom aktivnošću i željom za novim saznanjima!

Zajedno s kliničkom psihologinjom Ivanom Granić Galić, istraživali smo edukativni priručnik “Tuđe cipele”, razgovarajući o empatiji i povezujući priču sa svakodnevnim situacijama. Kroz grupne diskusije, učenici su dijelili svoja iskustva i savjete, stvarajući tako osjećaj zajedništva i podrške.

S prehrambenom tehnologinjom Martinom Đorđevskom, učenici su naučili više o celijakiji, zabranjenim i dozvoljenim namirnicama. Iako izazovna, celijakija može biti lakša uz razvoj samosvijesti i podršku okoline!

Posebno im se svidio praktični dio kojeg je vodila Snježana Anić, koordinator projekta- Radionica u trgovini s lupom, gdje su učili čitati deklaracije i birati bezglutenske proizvode između glutenskih, veganskih i drugih.

Vrijeme nam je proletjelo, a bitne trenutke i kadrove zabilježila je naša Julija Skoko, koja je pojasnila i pravila sudjelovanja u nagradnoj igri u sklopu projekta, kojoj su se školarci posebno razveselili!

Naime: Udruga oboljelih od celijakije “Gluten free” u HNŽ organizira Nagradni natječaj: Moja torba je teža. S celijakijom u školu! Cilj je napraviti kreativni video koji uključuje temu empatije i različite prehrane, pogotovo celijakije. Uključi izazove s prehranom, prijateljstvima i školskim aktivnostima. Prikaži sliku svoje “teže” torbe koja simbolizira sve što nosiš sa sobom.

Rok za prijavu je 30 dana od dana predavanja u školi.

Nagrada: Najbolji video uradak bit će nagrađen izletom razrednog odjeljenja u park Goranci na proljeće 2025.

Kriteriji ocjenjivanja: prijava u predviđenom roku, kreativnost i originalnost, podrška na društvenim mrežama.

Pravo sudjelovanja imaju razredi koji su sudjelovali na predavanjima. Slanjem videa suglasni su da se video podijeli i na društvenim mrežama kako bi poruka došla do šire zajednice.

Prijave: Pošaljite svoje radove na email: info@glutenfree.ba Pozivamo sve učenike da podijele svoje priče i iskustva! Sretno!

Kroz ovo predavanje i radionicu učenici su stekli novi vid promišljanja i imali priliku staviti se u “tuđe cipele”.

Pogledajte video:

i fotografije:

Radujemo se sljedećem susretu.

Translate »