
Kako bi se mogla provoditi stroga bezglutenska prehrana, važno je pripremiti siguran bezglutenski obrok. Pritom treba paziti na odabir i nabavku namirnica, njihovo skladištenje i način pripreme obroka.
Idealno rješenje za pripremu bezglutenskih jela je odvojena kuhinja ili prostorija u kojoj se priprema isključivo bezglutenska hrana.
Ako koristite postojeću kuhinju
U slučaju da koristite postojeću kuhinju, trebate poduzeti sljedeće korake:
- Uklonite sve namirnice koje sadrže gluten, koje mogu sadržavati gluten, te sve koje su onečišćene glutenskim namirnicama.
- Provjerite sve proizvode u kuhinji, uključujući začine, brašna, gotove proizvode i slično.
- Uklonite sve aparate u kojima je pripremana glutenska hrana. To uključuje toster, mikser, pećnicu, kuhinjske aparate i sve uređaje koji su korišteni za pripremu hrane koja sadrži gluten.
- Uklonite sve spužve, kistove, posude/kalupe za pečenje kolača, mikser/mlinice u kojima se usitnjavao kruh ili keksi, mašine za izradu kruha te sav drveni pribor: daske za rezanje, valjak za tijesto, kuhače, korpice za kruh i sve predmete koji mogu zadržati tragove glutena.
- Temeljito očistite sav preostali kuhinjski pribor i posuđe: hladnjak, pećnicu, površine, police, zdjele, sokovnike, blendere i ostale uređaje.
Ako kuhinju dijelite s osobama koje jedu gluten
Ako kuhinja nije odvojena i koristi se zajednički, potrebno je strogo paziti na kontaminaciju glutenom, osobito ako živite s članovima kućanstva koji ne slijede istu prehranu. U takvim situacijama dodatna pažnja i organizacija kuhinje postaju osnova kako bi se spriječio rizik od unakrsne kontaminacije glutenom.
Mjere koje treba poduzeti
- Razdvojite hranu i posuđe
Pohranite namirnice koje sadrže gluten i one bez glutena na različitim policama u kuhinji, koristeći hermetičke posude kako biste spriječili kontaminaciju. - Pohranite namirnice bez glutena na višim policama
Tako ih držite izvan dosega mogućeg rasipanja glutenskih proizvoda. - Označite posude i pribor
Posude i pribor koji su namijenjeni isključivo za pripremu bezglutenskih obroka treba jasno označiti bojama ili naljepnicama, kako bi svi članovi kućanstva znali što je sigurno za konzumaciju. - Odvojite hranu u hladnjaku i zamrzivaču
Proizvode s glutenom i bez glutena pohranite na različitim policama kako biste spriječili unakrsnu kontaminaciju. - Edukacija svih članova kućanstva
Neka svi članovi kućanstva razumiju važnost razdvajanja hrane s glutenom i bez glutena, te da se pridržavaju tih pravila kako bi se očuvala sigurnost pripreme bezglutenskih obroka i vašeg zdravlja.
Zajedno bez glutena.