
Jednostavan, kremast i neodoljivo ukusan cheesecake bez kore, poznat i kao “burnt” cheesecake – savršen za sve koji vole bogate deserte bez previše komplikacija.
Sastojci:
- 600 g Philadelphia krem sira
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 45 g Mix C bezglutenskog brašna
- Prstohvat soli
- 4 jaja
- 250 ml slatkog vrhnja (30–33% m.m.) – tekuće, ne šlag!
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180–200 °C (ovisno o jačini pećnice). Pecite bez ventilatora, koristeći gornji i donji grijač. Ako vaša pećnica slabije peče, slobodno koristite višu temperaturu (npr. 200 °C).
- Pripremite kalup promjera 25 cm. Obložite ga papirom za pečenje tako da papir prelazi rubove kalupa – to će spriječiti istjecanje smjese i olakšati vađenje torte.
- Izmiksajte krem sir i šećer dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dodajte jaja jedno po jedno, miksajući između svakog dodavanja.
- Umiješajte bezglutensko brašno, vanilin šećer i prstohvat soli, te ponovno kratko izmiksajte.
- Na kraju dodajte slatko vrhnje. Nježno ga umiješajte špatulom, a ne mikserom – to će spriječiti stvaranje mjehurića u smjesi.
- Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu.
- Pecite oko 60 minuta, ili dok površina ne potamni i poprimi karakterističnu “zapečenu” boju. Cheesecake će nakon pečenja pasti, što je sasvim normalno.
Savjet:
Ako vam se cheesecake malo ispuhao – ne brinite! Okus je i dalje savršen, a uz malo vježbe bit će i savršenog izgleda.
Recept podijelila članica Udruge: Ivana Mijatović, hvala!