Sastojci:

– 600 gr brašna (300 gr Nutri free Mix Per Panne + 300 gr Schar Mix B)

– ¾ kocke svježeg kvasca

– 3 vanilin šećera

– korica jednog limuna

1 žlica ruma

– 1 cijelo jaje, jedno žumance+50 gr istopljenog maslaca ili 50 ml ulja.

– 630 ml tečnosti (430 ml toplog mlijeka, 100 ml mineralne vode, 100 ml vode)

Osim sastojaka, za uspješne krofne, bitan je cijeli postupak.

Bezglutenske krafne, krafne glutenfree

❗Kuhinja treba biti topla, oko 28°C sve vrijeme izrade❗

1. Na dno pećnice staviti posudu s vodom, te zagrijati pećnicu na 80°C.

2. U brašno izmrviti kvasac. Potrebno ga je dobro sjediniti s brašnom. Dodati ostale suhe sastojke. Zatim dodati, jaja, te toplo- 400 ml mlijeka, mineralnu vodu, vodu, rum. Izraditi tijesto mikserom sa spiralnim nastavcima oko 7 min- Kada se smjesa u potpunosti sjedinila, dodati još 30 ml mlijeka i opet miksati dok se ne sjedini. Tijesto će biti tečno-vrlo mekano.

3. Prekriti vlažnom krpom. Ostaviti u toplu pećnicu da se tijesto udvostruči.

4. Kada je tijesto nadošlo, prebaciti ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga još premijesiti dodajući brašna po potrebi (oko 50 gr). Premješeno tijesto sada razvaljati na debljinu od 1,5 do 2 cm.

5. Okruglom modlicom ili čašom izrezati krugove i stavljati ih na lim obložen pek papirom. Ostatak tijesta premijesiti i oblikovati nove krafne. Prekriti sve vlažnom krpom kako se ne bi stvorila korica. Vratiti ih u toplu pećnicu da opet nadođu.

6. U duboki lonac naliti ulje oko 2 cm i pustiti da se dobro ugrije. Potom smanjiti na nižu do srednju temperaturu.

7. Kada su krofne opet nadošle, bez pritiska ih položiti obrnutom stranom u zagrijano ulje (strana koja je bila na dnu sada ide na vrh). Poklopljeno pržiti oko 45 sec. –podignuti vilicom i provjeriti je li dno dobilo željenu boju korice, potom okrenut I pržiti bez poklopca dok ne dobiju zlatnu boju.

8. Višak masnoće ocijediti na ubrusu. Nastavkom za punjenje krafni po želji filovati čokoladnim namazom ili džemom od marelice, kojeg se prethodno zagrije i stavi u dresir vrećicu.

Uživajte u pripremi i degustaciji najprozračnijih bezglutenskih krofni!

Leave a comment