Hrana koja sadrži manje od 20 mg/kg glutena može se označiti izjavom „bez glutena“, te bi svaki proizvod koji sadrži više od 20 ppm morao imati naznačen alergen info za gluten.
Prema općem pravilniku o deklariranju ili označavanju upakirane hrane:
svaki alergen treba biti naglašen drugačijim fontom, stilom ili bojom pozadine, tako da se jasno razlikuje od ostalih sastojaka sa popisa sastojaka. Ali u praksi to nije uvijek tako. Svjedoci smo kako se često događa da se ne samo sastav proizvoda razlikuje od deklaracije, već i da deklaracija s jedne kaže jedno, a na prednjoj strani ambalaže piše – drugo. Stoga se i dalje držimo pravila izbora proizvoda- čitati! Ukoliko nemamo dovoljno podataka o sigurnosti proizvoda- ne kupovati!
Ako niste sigurni sadrži li proizvod gluten, dobro je kontaktirati proizvođača kako biste provjerili.
Važna napomena
Uvijek i na svakom proizvodu čitajte sastav, čak i kada dugo koristite određeni proizvod. Proizvođač može promijeniti sastav, a ne naglasiti promjenu na vidljivom mjestu.