Intolerancija na gluten – Necelijakična nealergijska osjetljivost na gluten

Necelijakična preosjetljivost na gluten ili intolerancija na gluten je izraz koji se koristi za opisivanje stanja ljudi koji ne podnose gluten u svojoj hrani i imaju simptome slične onima koji imaju celijakiju – ali nemaju istu vrstu oštećenja crijevnih resica kao što se javlja u slučajevima celijakije.

Točni uzroci i podrijetlo necelijakične preosjetljivosti na gluten ostaju nejasni.

Ovdje su neki od glavnih simptoma osjetljivosti na gluten:

Nadutost- ovo je osjećaj natečenosti ili plina nakon jela, a vrlo je čest simptom osjetljivosti na gluten

Proljev – povremeni proljev obično nije razlog za brigu, ali ako se događa redovito, može biti simptom osjetljivosti na gluten povezan s upalom u crijevima.

Zatvor – oko 25% ljudi s preosjetljivošću na gluten pati od zatvora.

Bol u trbuhu.

Glavobolje- ljudi koji ne podnose gluten skloniji su migrenama od drugih.

Umor- osobe koje ne podnose gluten često osjećaju umor i slabost.

Problem s kožom- necelijakična preosjetljivost na gluten može doprinijeti kožnim problemima kao što su psorijaza, alopecija i kronična urtikarija, kao i stanje kože s mjehurićima poznatom kao dermatitis herpetiformis, bol u zglobovima i ukočenost -ljudi s poremećajima povezanim s glutenom imaju preosjetljiv živčani sustav koji može pridonijeti bolovima u zglobovima i mišićima te utrnulost ili trnce u rukama i nogama.

Ovi i drugi simptomi, uključujući mučninu, mogu se pojaviti u bilo kojoj kombinaciji, što otežava točnu dijagnozu osjetljivosti na gluten. Ako ste zabrinuti da imate neke od simptoma na ovom popisu, možda je potrebno porazgovarati sa svojim liječnikom. Možda će vam trebati krvne pretrage ili drugi klinički pregledi kako biste utvrdili imate li celijakiju i ako ne, radi li se o preosjetljivosti na gluten.

Kako testirati intoleranciju ili osjetljivost na gluten ?

Iako nije dostupan biomarker koji upućuje na preosjetljivost na gluten bez celijakije, postoji standardizirana procedura koja vodi do potvrde dijagnoze preosjetljivosti na gluten i ona je široko prihvaćena u medicinskoj  zajednici.

Grupa stručnjaka za necelijakijsku preosjetljivost na gluten predložila je tzv. Salerno kriterije za postavljanje te dijagnoze. Koristeći ljestvicu ocjenjivanja simptoma od jedan do deset (gdje jedan označava blago izražen, a deset jako izražen simptom), pacijenti ocjenjuju svoje simptome prije i nakon početka dijete bez glutena. Da bi se postavila dijagnoza necelijakijske preosjetljivosti na gluten rezultat ocjenjivanja mora uključivati 30 postotnu promjenu težine simptoma.