(16. svibanj 2024.)

Četvrtak, 16. svibnja 2024. održava se znanstveno-stručni simpozij na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru povodom središnjeg obilježavanje Međunarodnog dana oboljelih od celijakije-prvo ovog tipa u BiH.

Inicijator događaja je Udruga ,,Gluten free” iz Mostara, koja  zajedno s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišnom Kliničkom bolnicom Mostar, te Liječničkom/Ljekarskom  Komorom u HNŽ  organizira znanstveno-stručni simpozij u prostorijama Velikog amfiteatra Medicinskog fakulteta u Mostaru otvoren za zainteresiranu javnost.

Predavanja će se održati iz polja gastroenterohepatologije, dijetetike i endokrinologije, kliničke psihologije, nutricionizma, hematologije i obiteljske medicine. Također će se govoriti o pravima oboljelih putem sufinanciranja, kao i radu i koordinaciji udruga unutar Saveza oboljelih od celijakije na razini BiH. Osim domaćih izlagača, svoje znanje i iskustvo podijelit će i gost predavač dr. med Andrija Karačić, pokretač prvog Centra za crijevni mikrobiom u Hrvatskoj.

Simpoziju će pristupiti  Udruge oboljelih od celijakije iz cijele BiH kao i predstavnici relevantnih ministarstava, zavoda i službi u pogledu praćenja, podrške i liječenja oboljelih od celijakije, kao i predstavnik specijalizirane bezglutenske hrane Dr.Schär, biotehnolog, g. Vladimir Pankov.

Pored predavanja, na pauzi će gosti će imati priliku kušati bezglutenske proizvode Dr.Schär kao i prelistati prvu bezglutensku Kuharicu Udruge ,,Gluten free” i podržati njezin rad, također će se prirediti i bezglutenska zakuska, a cijeli događaj će ispatiti državni mediji.

Cilj organizatora je na ovaj širiti svijest o celijakiji među javnošću, radi boljeg razumijevanja i prihvaćanja oboljelih u društvu, te predstavlja važan korak za sve oboljele od celijakije u Bosni i Hercegovini. Simpozij pruža priliku za razmjenu znanja, iskustava i najnovijih saznanja vezanih uz ovu bolest, što je korisno kako za oboljele tako i za stručnjake koji se bave njihovim liječenjem i podrškom.

Uključenost različitih institucija poput Medicinskog fakulteta, bolnice, udruga oboljelih te Ministarstava i zavoda, kao i podrška zajednici oboljelih u provođenju bezglutenske prehrane poput kompanije Dr. Schära,   pokazuje potrebu za multidisciplinarnim pristupom u tretmanu celijakije.

Ovaj simpozij je primjer kako zajednički angažman može poboljšati kvalitetu života oboljelih kod određenih zdravstvenih stanja.

Detaljan program: https://simpozij.glutenfree.ba/

Zajedno bez glutena!