Suplementi bez glutena
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Začini- po prirodi ne sadre gluten, no ipak na tržištu je dosta onih sa ,,glutenom u tragovima”, te je nužno čitati deklaraciju.
Alkoholna pića
Alkoholna pića- Osobe s autoimunim bolestima teže toleriraju alkohol jer čak i male količine utječu na propusnost crijeva, potiču upalu u organizmu i povećavaju razinu endotoksina.
Slatki proizvodi bez glutena
Slatki proizvodi bez glutena ne moraju biti bezukusni ili neugledni, a mnogi dostupni slatkiši na tržištu, poput čokoladica, su bezglutenski jer se mogu pripraviti na mnoge načine bez upotrebe žitarica koje sadrže gluten. Međutim, svakako pročitajte deklaraciju kako biste bili sigurni da gluten nije dodan naknadno u proizvodnji.
Suplementi bez glutena
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Meso
Dozvoljeno je u svom izvornom obliku, za sve ostale mesne prerađevine treba detaljno čitati deklaraciju. Poseban oprez kod roštiljskog programa (kobasice, ćevapi, razne marinade s instant dodacima) u koje se često radi dobivanja na masi i elastičnosti dodaje brašno ili krušne mrvice, a u umake i premaze pivo, zbog čega ovako pripremljeni ne spadaju u dozvoljene namirnice. Isto tako ne konzumirati pohano meso, mesne umake sa zaprškom i sl.
Jaja
Jaja su bezglutenska namirnica. U nekim slučajevima osobama uz gluten smetaju i jaja, te valja znati da su dobra zamjena za jaja: Chia sjemenke i lanene sjemenke, Psyllium ljuskice, pire od voća i povrća i sl.
Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi: mlijeko, maslac, sir, krema, svježi sir, kiselo vrhnje, jogurt. Oprez s izvedenicama ovih proizvoda kao što su voćni jogurti i sl. Koji su aromatizirani i pomiješani s dodacima koji sadrže gluten. Kako biste bili sigurni, pažljivo pročitajte deklaraciju. Zamjene za mlijeko koje se često koriste: kokosovo mlijeko, bademovo mlijeko, sojino mlijeko, rižino mlijeko, heljdino mlijeko. Često su osobe netolerantne na gluten ili s dijagnozom celijakije netolerantne i na mliječne proteine i laktozu.
Svježe voće i povrće
Svježe voće i povrće-dodatnu provjeru zahtijevaju smrznuto, konzervirano i suho voće.
Krumpir
Krumpir, dodatno provjeriti ako je riječ o smrznutom ili o pomfritu kao i samoj pripremi.
Orašasti plodovi i sjemenke
Orašasti plodovi i sjemenke- samo deklarirani.
Brašno bez glutena
Brašno bez glutena – od kokosa, kukuruza, badema, slanutka i gore nabrojanih žitarica, orašastih plodova i sjemenki.
Masti i ulja bez glutena
Masti i ulja bez glutena: maslinovo ulje, ulje avokada, kokosovo ulje, biljna ulja i ulja sjemenki, uključujući sezamovo ulje, ulje uljane repice i suncokretovo ulje.
Sirće/ocat
Sirće/ocat – sve vrste
Začini- po prirodi ne sadre gluten, no ipak na tržištu je dosta onih sa ,,glutenom u tragovima”, te je nužno čitati deklaraciju.
Alkoholna pića
Alkoholna pića- Osobe s autoimunim bolestima teže toleriraju alkohol jer čak i male količine utječu na propusnost crijeva, potiču upalu u organizmu i povećavaju razinu endotoksina.
Slatki proizvodi bez glutena
Slatki proizvodi bez glutena ne moraju biti bezukusni ili neugledni, a mnogi dostupni slatkiši na tržištu, poput čokoladica, su bezglutenski jer se mogu pripraviti na mnoge načine bez upotrebe žitarica koje sadrže gluten. Međutim, svakako pročitajte deklaraciju kako biste bili sigurni da gluten nije dodan naknadno u proizvodnji.