Idealan pristup u pripremi bezglutenskih jela je odvojena kuhinja ili prostorija u kojoj se priprema isključivo bezglutenska hrana.
U slučaju da kuhinja nije odvojena, već zajednička, potrebno je strogo paziti I
izbjegavati moguću kontaminaciju glutenom.
Da bi se izbjegla kontaminacija glutenom u vlastitom domu treba pripaziti na neke stvari,
posebno ako živite s članovima kućanstva koji ne dijele vaše prehrambene potrebe
Neke od preporuka su:
• Po mogućnosti pripremite bezglutenska jela prije onih s glutenom, te ih zaštitite od
moguće kontaminacije.
• Strogo odvojite proizvode koji sadrže gluten od onih koji ga ne sadrže i odredite
posebno skladište u kojemu čuvate hranu bez gluten i držite ih iznad onih s glutenom.
• Koristite zasebnu dasku za rezanje i drveni kuhinjski pribor koji se ne koristi za obradu
namirnica s glutenom.
• Pekače za kruh, tostere i slične aparate koristite za pripremu isključivo kruha bez
glutena, a isto vrijedi i za košarice za kruh te mjesta na kojima se čuva kruh.
• Nemojte koristiti suđe i pribor za bezglutenske namirnice ako je prethodno korišteno
za namirnice s glutenom, a nije oprano.
• Jela bez glutena nemojte dodirivati rukama na kojima se nalaze ostaci brašna ili
kuhinjskim uređajima koji su bili u kontaktu s jelima koja sadrže gluten.
• Jela bez glutena postavljajte isključivo na čiste površine(radne ploče, lim za pečenje
itd.), a radne ploče i kuhinjske uređaje (kuhača, sito i sl.) temeljito očistite prije
kuhanja ili pečenja. Najbolje je površine oprati u deterdžentu i potom prebrisati
alkoholom.
• Za površine koje su možda kontaminirane upotrebljavajte papir za pečenje ili
aluminijsku foliju kao podlogu.
• Ako upotrebljavate mlinac za žitarice, pazite da ga upotrebljavate samo za žitarice
bez glutena.
• Nemojte upotrebljavati ulje ili vodu koje ste prethodno upotrijebili za prženje ili
kuhanje paniranih jela koja sadrže gluten.