Žitarice bez glutena su važan dio prehrane za osobe koje imaju autoimunu bolest celijakije ili zbog intolerancije i preosjetljivosti na gluten. Kako bi se točno znalo sadrži li proizvod gluten, potrebno je, kako je prethodno objašnjeno, dobro čitati deklaracije,potražiti znak prekriženog klasa pšenice te koristiti samo one proizvode i žitarice koje provjereno ne sadrže gluten ni u tragovima i koje prilikom proizvodnje, pakiranja, skladištenja i transporta nisu bili u kontaktu i nisu kontaminirani glutenom.
Unatoč tome što su bez glutena, ove žitarice nimalo ne zaostaju u svojoj prehrambenoj vrijednosti. One su izvor proteina, vlakana, vitamina i minerala, pružajući organizmu sve što mu treba za optimalno funkcioniranje. Osim toga, bezglutenske žitarice često su lakše probavljive i manje vjerojatno izazivaju probavne smetnje.
Žitarice bez glutena:
- riža
- kukuruz
- proso
- amarant
- kvinoja
- heljda