Sastojci:

  • 2 dcl toplog mlijeka
  • 2 dcl tečnog jogurta
  • 1 dcl ulja
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 čajna žličica soli
  • Malo šećera
  • 300-400 gr brašna  (Schaer, Nutrifree)
  • Nadjev: krem sir

Uputstvo:

  1. Pomiješajte toplo mlijeko i jogurt.
  2. Suhi kvasac, prašak za pecivo, sol i malo šećera, dodajte u 300 grama gluten free brašna.
  3. Dodajte tečni dio i nastavite mijesiti, dodajući još do 100 grama brašna dok tijesto ne postane glatko i srednje mekano, sve vrijeme miksajte spiralnim nastavcima.
  4. Dodajte ulje, tijesto miksajte spiralnim nastavcima mutilicom.
  5. Ostavite tijesto da naraste.
  6. Podijelite ga na tri loptice, razvaljajte u krug i izrežite na po 12 komada-trokuta.
  7. Na širi dio stavite nadjev od sira, zatvorite sa strane i zarolajte prema vrhu.
  8. Složite na pleh od pećnice obložen papirom za pečenje, jednu do druge s minimalnim razmakom.
  9. Ostavite na toplom da narastu.
  10. Premazati žumancem, posuti sjemenkama.
  11. Stavite u mlaku pećnicu i zagrijte ju na 180°C da tijesto nastavi rasti u pećnici.
  12. Pecite na 180°C 15-ak minuta dok peciva ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Uživajte u ukusnim pecivima sa sirom!