Udruga oboljelih od celijakije Gluten free u HNŽ je Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-u dana 22. 11. 2023. uputila službeni dopis pod nazivom: “Inicijativa za unaprjeđenje prava oboljelih od celijakije u HNŽ/K.“.  Ovoj inicijativi prethodio je sastanak predstavnika Udruge s direktoricom ZZO HNŽ mr.sc Anom Vidačak, dr.med, koja je izrazila volju i želju pomoći osobama s celijakijom, nakon čega je  1.12. 2023. uslijedio još jedan sastanak direktorice Vidačak, Stručnom službom zavoda i predstavnika pojedinih udruga sa sjedištem u HNŽ.

Analizirali su prijedloge za proširenje prava osiguranika koji su pristigli iz ugovornih zdravstvenih ustanova, udruga osiguranika, kao i pojedinačne prijedloge osiguranika u cilju proširenja liste lijekova, listu ortopedskih pomagala i drugih prava osiguranika sukladno stvarnim potrebama osiguranika.

Prema Odgovoru ZZO HNŽ br: 04-33-14-8-3-25758/23 na dopis naše Udruge obavještavamo da je napravljen značaj iskorak u sufinanciranju troškova nabave namirnica bez glutena.

Zavod je razmotrivši naš prijedlog odlučio proširiti prava oboljelih od celijakije, te su izvršene sljedeće promjene:

– Namirnice bez glutena odobravaju se djeci, studentima do navršenih 26 god. I nezaposlenim osobama oboljelima od celijakije uz dostavljen patohistološki nalaz s potvrđenom dijagnozom celijakije od strane gastroenterologa u iznosu od 200,00 KM mjesečno.

– Naglašavaju kako je djeci do 12 godina dovoljan laboratorijski nalaz iz krvi s potvrđenom dijagnozom celijakije od strane gastroenterologa.

Novi pravilnik stupa na snagu 1. 1. 2024.

Ovim putem želimo izraziti iskrenu zahvalnost direktorici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, gospođi mr.sc Ani Vidačak, dr.med, na njenom predanom radu i razumijevanju specifičnih potreba osoba oboljelih od celijakije. Njezina podrška i angažman bili su ključni za postizanje ovog  iskoraka u unaprjeđenju prava oboljelih s do  sada, najvišim mjesečnim iznosom sufinanciranja od strane ZZO u BiH.

S obzirom na postignutu uspješnu suradnju , vjerujemo da će ovo postati temelj za buduće korake prema još većem unaprjeđenju prava osoba oboljelih od celijakije.

Zajedno bez glutena.